The Vindhu Times

Thimpu, 24/07/2008 Kaart

Sinds vandaag is mijn heiligemannenkwartet compleet. Nadat ik in Rome en Keulen al eens de oude (JP) en de nieuwe (Bennie) had gezien en in Dharamsala geknipoogd had naar de Dalai Lama, kwam vanmiddag de hoogste spiritueel leider van Bhutan een kopje thee drinken in de uitspanning waar wij weer een copieus Bhutanees maal naar binnen aan het schuiven waren. Met een Ayatollah in plaats van een een tweede paus was het mooier geweest, maar toch: kwartet!

Deze Bhutanese celeb paste mooi in het rijtje overige bigwigs die we hier al hebben mogen begroeten. Zaten we eerst al met de minister-president in het vliegtuig, kwamen we later in een boeddistische tempel nog een Bhutanese prinses tegen (waardoor de lokale monniken erg zenuwachtig werden). Als we zo een biertje gaan drinken zou het leuk zijn als de koning ook nog even aan kwam schuiven, maar misschien ben ik dan mijn geluk aan het pushen.

Bhutan zelf blijft een gaaf land. Inmiddels zijn we wel een beetje uitgedzongd en kennen we de hele boeddistische symboliek wel uit ons hoofd, maar rondrijden in een dikke auto door de bergen met bossen die je vaag door de wolken kan zien en de Smashing Pumpkins op de autoradio blijft mooi. Het eten is ook prima, en veel, zodoende dat alle verloren Nepalkilo's zich ruimschoots hebben teruggemeld.

Een paar potjes snookeren met de gids en chauffeur en een heuse Bhutanese stapavond in Bhoumtang hebben er voor gezorgd dat de sfeer ook wat informeler is geworden, tot koppelpogingen aan lokale vrouwen van onze gids aan toe.

De indruk dat Bhutan inderdaad een soort spiritueel paradijs is waar iedereen zo gelukkig is begint wel wat af te nemen. Het is duidelijk dat alle faciliteiten een stuk beter zijn dan in Nepal, maar dat komt wel tegen de prijs van beperkte vrijheid. Dat is verder natuurlijk een interessante discussie in hoeverre mate je vrijheid voor welzijn kan en moet inwisselen.

Over deze materie kan ik volgende week goed nadenken lurkend aan een bak thee in Darjeeling. Zaterdag worden we de grens over gezet en begint het Indiaase avontuur, deel 2. Ik hoor de stranden van Goa en Chennai al roepen.

Reacties

Hennie op 26/07/2008 om 21:32

Een dubbeltje kan raar rollen. En je komt "rare" figuren tegen op zo'n reis. En al die celebs waar je het over hebt, daarover zeg ik waarschijnlijk: "Wie is die man naast Vincent?" (oud mopje) Zonder gekheid, al die ontmoetingen kunnen je nog lang gespreksstof geven, zoals ik nu nog moet vertellen over mijn ontmoeting met Elvis 36 jaar geleden. Ik kijk weer uit naar het volgende verhaal uit India. Groetjes en veel plezier, Hennie

marga en rob op 27/07/2008 om 10:25

Groeten uit een warm en zonnig Nepal! Onze laatste dagen hier zijn aangebroken. Ook wij zijn Nepalikilos kwijt, al was het alleen al dat we hier erg weinig wijn hebben gedronken. Veel celebreties zijn hier niet. Misschien zien we de nieuwe president van Nepal nog in Kathmandu. Hennie ik neem van de week contact met je op . we zijn woensdag ochtend weer terug. Verder de groeten aan alle trouwe lezers van de verhalen van o.a Rob en Marga

Reageren op dit bericht is helaas niet (meer) mogelijk