The Vindhu Times

Delhi, 29/02/2008 Kaart

Als er een groot contrast bestaat tussen twee steden is het wel tussen Tokyo en Delhi. Geen nette rijen (wel lange), geen schema's, geen dankjewel, geen orde. Vond ik in Tokyo de fietsers op de stoep irritant: hier gebruikt iedereen dezelfde weg. Voetgangers, fietsen, auto's, bussen en koeien. Een zebrapad is er niet, net zo min als een stoplicht. Gewoon met een groep mensen je door de auto's, riksja's en taxi's heen gooien en hopen dat je het overleeft. Toeteren maakt niets uit, want dat doet iedereen toch al standaard.

In twee weken tijd ben ik toch een beetje in een Japanner veranderd. Dus netjes wachten voor rood, heel veel dankjewel zeggen en hoofdknikken en je steeds verexcuseren. Dan is Delhi dus een grote cultuurschok. Dat begon al in de taxi van vliegveld naar Paharganj, waar ik verblijf. De Japanners bij mij in de taxi hadden het terecht over Woo. Crazy Taxi'!

Waar ik in Tokyo in een capsulehotel nog mijn portemonee kon laten liggen op de kluisjes (deze werd een half uurtje later netjes bij mijn capsule langsgebracht, ik had hem nog niet eens gemist), zal ik hier wat voorzichtiger moeten zijn. Bij aankomst in Paharganj springen de touts meteen overal op je af. Of je een hotel zoekt, of je niet naar het (neppe) toerismebureau wilt, etc. Uiteindelijk iets gevonden wat wel okay is, maar ze zijn aan het verbouwen dus high op terpentine en doof van het schuren werd ik 's ochtends wakker.

Paharganj is echt een backpackersstraat. Niet echt mijn ding, met om de vijf meter iemand die je een busreis wilt aansmeren. En allemal kennen ze hun klassiekers: Ah Holland: Amsterdam, Nijmegen, Zwolle, broodje kaas lekker lekker (sic). Gelukkig is het in de rest van Delhi wat rustiger (qua touts dan). Eind van de middag door Oud-Delhi gelopen, bij het Rode Fort. Onvergelijkbaar met Japan. En Nederland. Iedereen leeft op straat, soms letterlijker dan je lief is. De bus pak je door er in te springen als hij langsrijdt. Eten, drinken, koken, je haar knippen, je baard scheren, telefoneren, alles kan op straat. Af en toe stap je om iemand heen die ligt te pitten, of ontwijk je een koe (heel belangrijk), maar inmiddels gaat het wel. De Japanner in mij vindt het maar niets, maar als je het relaxed benadert valt het allemal wel mee.

Reacties

Mylou O op 29/02/2008 om 16:41

Klinkt redelijk als een cultuurshock ja. Geef mij maar Japan. en Amsterdam! Het is zo geweldig om 'r eindelijk te wonen.

Rob op 29/02/2008 om 16:46

Da's geen cultuurshock, maar dus meer een cultuurtsoenami. Via Google Maps het Rode Fort gevonden en dus een beetje meegekeken. Ik denk dat het deeltje Japanner in je wel snel doorgespoeld zal zijn. Leuk dat je een SMSje stuurde. De telefoon werkt daar dus wel. Zal ook af en toe een SMSje op je loslaten met bijv. Ajax nieuws.

fia op 01/03/2008 om 20:01

hoi,vincent.geweldig al die verschillen mee te maken maar let wel op je portomonai hé. groetjes fia

Hennie Breugelmans op 02/03/2008 om 10:49

Hoi Vincent. Maak je borst maar nat, nu begint het echte reizen (en overleven). Maar dat lukt je wel. Ik volg je 'op de voet'. Ik vind het leuker om je blog te lezen dan Yorin Travel te zien :-))) Ik 'reis' dagelijks heen en weer tussen de blog van Robert en die van jou. Ik kijk elke dag of jullie er weer iets bij geschreven hebben. Wat een ontzettend leuke uitvinding dat bloggen. Ik zie uit naar je volgende verhaal. Groetjes, Hennie

Marga Oord op 02/03/2008 om 22:31

Hoi Vincent, Van de week Hennie gesproken en ze vond het heerlijk om wat van ons te horen. Ben erg druk geweest deze week ondanks dat het vakantie was. Mylou heeft bij de Makro een opoe fiets gekocht. Papa en Kees hebben hem opgehaald. In die tijd heb ik in jouw huis een frisse wind laten waaien en Dick geconfronteerd met zijn uitstelschoonmaak en opruimgedrag. We hebben samen heel veel schoongemaakt en hij kreeg de smaak te pakken. Het huis is weer een plaatje. Ik heb gezegd dat de schoonmaakpolitie eerdaags weer even met de witte handschoen over de richeltjes gaat (ha,ha,). 's Avonds zijn we opgehaald door Frank en hebben een heerlijke avond gehad bij de Broggels in de Hoef. Huis is erg mooi en gezellig aan het worden. Frank heeft voorlopig nog zat te doen. Opa en oma zijn naar tante Greet geweest vandaag. Ze gaat erg achteruit en de morfinepleisters zijn al met een hogere dosering gegeven. Hopelijk gaat het nu wel erg snel. Ze eet en drinkt ook niets of nauwelijks nog. Oma was er kapot van. Het is toch elke keer een hele reis naar Nieuwegein. eerdaags laat ik opa en oma hier thuis op de computer kijken en dan mailt Oma terug. Ik zal haar ook leren SMS-en(dat kan ze echt wel) groetjes van ons allen. en geniet maar lekker van het mooie India. Lekker temperatuurtje zeker. We lazen op internet dat het daar nu rond de 30 graden is. xxx Mama

Rob op 02/03/2008 om 22:36

Volgens je kaartje zit je nog in Japan. Gaat goed, hè met ons kluppie. Zondag nog even winnen in Eindhoven en another 3 points to go!

Dominique. op 02/03/2008 om 22:53

Hey Vincent!! Klinkt allemaal erg tof man! Heel erg veel plezier nog verder, en ik volg je natuurlijk! :-) Groetjes, Dominique Bontekoe.

Robaato op 04/03/2008 om 15:44

barbaren! als de curry maar lekker is

Feia op 04/03/2008 om 23:18

He vin, Lekker he delhi! Ik zeg, vooral snel weer wegwezen (hoeveel aanbiedingen voor tour wathever heb je al gehad?), maar kan natuurlijk dat jij dat heel anders ervaart... Mooi om te lezen wat een bizarre verschillen tussen tokyo en Delhi, kan me voorstellen dat je je gedrag danig moet aanpassen om in Delhi te kunnen zijn. Hier in Nederland heb je nog niets gemist, behalve maartse buien. Geniet ervan! Liefs Feia

isabelle op 10/03/2008 om 16:14

Toen ik van je vader hoorde dat het zo een kabaal en door elkaar gekriskras was dacht ik echt wow. Het lijkt me wel een hele leuke ervaring. Ik hoop dat je nog meer leuke(rare)dingen meemaakt. groetjes, isabelle.(leerling mr. rob)

Reageren op dit bericht is helaas niet (meer) mogelijk