The Vindhu Times

Tokyo, 17/02/2008 Kaart

Tokyo is aan de ene kant echt wat ik er van gedacht had, aan de andere kant ook niet. Ja, het is enorm groot en enorm gaaf, maar aan de andere kant had ik niet verwacht dat het zo groot en zo druk zou zijn en is het leven hier een stuk minder vreemd dan ik dacht.

Dit weekend heb ik met Robert flink wat stukken van Tokyo kunnen zien, maar toen ik een keer op de metrokaart keek zag ik dat ik alleen nog maar in het zuiden was geweest, onder het oude paleis in het midden van de stad. Maar vind je het gek, als op die metrokaart een gebied van zes bij zes kilometer staat. Elke keer als ik uit de metro kwam, stond ik weer in een nieuw Times Square-achtige plek (ja, het is hier net zoals in de film). En overal zijn mensen. Vanmiddag liepen Robert en ik nog door Shinyuku en Harajuko en overal lijkt het de Kalverstraat op zondag. Terwijl je weet dat op hetzelfde moment aan de andere kant van de stad in wijken als Ahikabara het net zo druk is.

Om die drukte te ontvluchten is goed om ook eens naar rustigere plaatsen te gaan. Daarom zijn Robert en ik gisteren samen met een andere JPP-er, Alexandra, naar Kamakura geweest, een stad ten zuiden van Tokyo waar een hoop boeddistische tempels staan en ook nog een beeld van 'Daibatsu' oftewel 'Grote Buddha'. Na een hike van anderhalf uur bleek dat deze (uiteraard) ook via een bus te bereiken was, wat de tientallen andere toeristen aldaar aanwezig dan ook hadden gedaan.

Maar ondanks dat begin ik wel van Tokyo te houden. Door de geweldig mooi ontworpen metro, met hekjes die altijd open zijn totdat er iets misgaat (je pasmo te snel langs de lezer halen bijvoorbeeld), dan klappen ze pas dicht. Verder ziet elk station eruit alsof het onder handen is genomen door Jonathan Ive, Edward Tufte, de mensen bij Total Design of een willekeurige zenmeester. Technologie loopt hier echt voor en wordt ook veel en nuttig gebruikt. Dat alles vergezeld van lieve beestjes (pinguins op je suica kaart, wasbeertjes die waarschuwen je vingers niet tussen de deur te stoppen, watermeloenen die je de weg wijzen, etc.). Hoe kan je het niet leuk vinden?

Reacties

Mylou O op 17/02/2008 om 17:39

Wat super schattig allemaal! Ook leuk de foto's, ben je al naar een hippe Japanse kapper geweest?

Rob op 17/02/2008 om 22:32

Leuk verhaal, leuke beelden. Op de site staat dan 17.11. Is dat jouw of onze tijd? Groet Robert en veeeeel plezier.

marga oord op 17/02/2008 om 22:42

Dit is wel een nog drukkere stad dan New York. De ov van nederland kan dus een voorbeeld nemen aan het systeem in Tokyo.Misschien komt onze chipkaart nog eens van de grond. Ik ben blij dat je het zo naar je zin hebt groetjes Marga

Eddy en Lotty op 20/02/2008 om 00:48

We vonden het fijn om je pagina's te lezen. Rob had ze opgeslagen en is met z'n laptop langs geweest. Hartelijke groeten.

Vincent op 21/02/2008 om 04:43

De tijden die je op de hele site ziet zijn de Nederlandse tijden. Dit bericht is bijvoorbeeld dus om 17:11 +8 uur geschreven.

Reageren op dit bericht is helaas niet (meer) mogelijk