The Vindhu Times

Madurai, 17/08/2008 Kaart

Als er een ding is wat je zou moeten bezoeken om een goede indruk van India te krijgen is het wel een tempel. Niet alleen een plek voor religeuze toewijding, maar een heel sociaal gebeuren.

Een tempel is ook niet het goede woord, of geeft misschien een verkeerd mentaal beeld. Tempelcomplex is al beter, al klinkt dat wat geforceerd. Rondom de tempel staan enkele enorme gopurams, van veertig tot vijftig meter hoog. Helaas waren die hier ingepakt in stro in verband met renovatie, maar in Trichy heb ik vergelijkbare torens kunnen zien. Bij deze ingang laat je je chappals achter, en als je mazzel hebt staan ze daar ook als je weer buiten komt. Je kan ze ook voor een paar roepie aan een chappal-wallah geven, maar deze symphatieke service is niet overal aanwezig.

Binnen in de tempel lijk het wel een Oosterse bazaar waar je in stapt. Grote, soms gekleurde pilaren met beelden van goden, beesten of andere figuren. Plafonds voorzien van allerhande geavanceerde geometrische patronen. Hiertussen staan kramen met offerschalen, kralenkettingen, plastic buddhabeelden, speelgoed, ansichtkaarten, tika-poeder en lichtgevende Ganeshbeeldjes.

Overal zijn kleine of grote beelden of shrines te zien waar mensen boterlampjes branden of knielen en bidden. Verderop zijn grotere tempels, niet toegestaan voor sokkendragers, camera's en non-hindoes. Mensen zijn divers gekleed, sommige mannen in lendedoek of lungi, vrouwen in hun mooiste sari en kinderen, vooral meisjes, in schitterende kleren met bloemen in het haar en belletjes aan hun voeten.

Ergens in een hal staat een olifant, verderop een koe. Beide versierd met verf en doeken. De olifant kent een trucje: geef hem een roepie in z'n slurf en hij tikt zachtjes met de slurf op je hoofd. Daarna geeft hij de roepie aan zijn begeleider. De koe kent geen trucje.

Verderop klinkt muziek. Mannen spelen op een thavil en een nadaswaram. Het klinkt een beetje als hindu-jazz. Daarnaast is een grote tank met een gouden lotus en waar allerlei mensen een beetje omheen zitten te chillen, nagenietend van hun darshan.

Zo'n tempel is ook een mooie plek om mensen te bekijken. De mensen in India beschikken in sommige gevallen over een 'po�tische lelijkheid'. Scheve tanden, missende tanden, gekke tenen, grote neuzen, alles is aanwezig. Hele donkere mensen, hele lichte mensen, mensen in een tint daar tussen in. Mensen met negro�de trekken, mensen met Perzische trekken. Veel mannen hebben een snor en sommige zien er met hun grote kuiven, wijde pijpen en foute shirts uit alsof ze straight uit de jaren '70 komen.

Maar allemaal eten ze 's avonds hun paratha's en dosa's.

Reacties

Rob op 17/08/2008 om 23:48

Misschien een gat in de Indiase markt: koeien kunstjes leren. Het blijken/schijnen zo'n beetje de domste zoogdieren te zijn. Denk aan hij/zij is zo dom als een ... De roeisters in Bejing hebben voor prachtige plakken gezorgd.

Marga Oord op 18/08/2008 om 00:00

Hoi Vincent, Sorry mijn fout, dat papa's bericht twee keer is verstuurd. Wat zijn paratha' en dosa's? Oranje tas is uitgepakt en de kleding is gewassen. Tas staat weer in de garage met de rest, die heel is overgkomen.Olympische spelen is top! De dames roeien gaan super. Hockey heren gaan door en dames ook. De voetballers liggen er uit.

Mylou O. op 20/08/2008 om 23:13

leuk de nieuwe foto's! nu heb je een echte baard

Rob op 21/08/2008 om 17:15

Heb genoten van de fraaie foto's, die je op de 19e hebt geplaatst. Zitten heel knappe platen tussen. Hoe is het met de waterverwachtingen richting Mumbai?

Reageren op dit bericht is helaas niet (meer) mogelijk